Hoppa till sidans innehåll

Skador verkar störa många spelare - men bara fram till matchstart...

26 DEC 2013 21:09
En skadeepidemi tycks ha brutit ut bland spelarna i årets SALK Open. Sedan portarna i morse slogs upp för den 108:e upplagan har åtminstone runt 30 skadade spelare anlänt till Salk-hallen.

Tack och lov har alla blivit kvitt sina besvär lagom till matchstart vilket
gjort att nästan samtliga av de 140 schemalagda matcherna kunnat genomföras
som planerat.
  • Skapad: 26 DEC 2013 21:09

Återstår gör ändå frågan om det är rygg-, axel- eller kanske knäproblem som förhindrar de utåt sett friska och krya barnen och ungdomarna att själva bära sina racketväskor den korta promenaden från parkeringen eller t-banestationen och in i Salk-hallen.

Jag menar, något fel måste det ju ändå rimligtvis vara.

För inte kan det väl vara så att föräldarna hittat andra anledningar till att bära väskan för sitt barn?

Nej, i mina ögon är det i alla fall självklart att en spelare som är redo att tävla i en av världens största juniorturneringar också har tillräckligt med ork för att bära sin racketväska och att föräldrar inte ikläder sig rollen som trunkbärare.

Frånsett att ombyggda Salk-hallen numera bjuder på en ännu mer trivsam miljö var sig det mesta likt från tidigare premiärdagar av SALK Open som traditionsenligt drog igång på Annandag Jul vilken är julens verkliga höjdpunkt för många av Sveriges tennistalanger som ser självaste Julafton som da´n före da´n.

Runt om i vårt avlånga land har spelarna finslipat formen under de senaste dagarna och den nya hallen i Åby i Östergötland är bara en av många som varit fylld med barn och ungdomar vilka vässat serve, forehand eller backhand inför avresan till Stockholm.

Klockan åtta i morse drogs allt igång av Salks lika beundransvärda som väloljade arrangörsstab.

Det bjöds spännande maratonmatcher, snabba utklassningar, överlyckliga segrare, många stora och några små förlorare, gummiarmar, nagelbitande föräldrar och allt annat som hör idrotten till.

- Eftersom det är en så stor turnering känner man mer press och blir mer nervös än i andra turneringar, säger Carl Björnberg från Vänersborgs TK.

Carl gör sitt fjärde Salk Open och fick i dag uppleva första segern då han i kvalet i 16-årsklassen slog ut Daniel Olander från Hammarö TK. Efter några timmars vila vann Carl även sin andra och högdramatiska kvalmatch inför ögonen på föräldrarna Lars och Christina Björnberg som kunde glädja sig åt att även yngste sonen Gustaf vann sin första match och det i sin Salk Open-debut.
Björnberg

Christina var själv en lovande tennisjunior och Lars har ett förflutet som friidrottare. Nu satsar de både mycket tid och pengar på sönernas tennis. 

- Vi har ju ingen vanlig semester utan åker under sommaren med grabbarna till olika tävlingar, det är vårt sätt att semestra, säger Lars som uppskattar att sönernas tennis kostar drygt 100 000 kronor per år.

Många tennisföräldrar lever på samma sätt och är ett ovärderligt stöd för fina barn varav ytterst få kommer att nå tillräckligt hög nivå för att kunna tjäna pengar på sin sport vilken istället blir en ren hobbysyssla.

- Det är klart att man siktar på att bli proffs en dag även om det är lång väg dit, säger Gustaf Björnberg, 13 år i mars nästa år, som i dag efter tre timmars spel kämpat ner Salk-spelaren Rasmus Hansson i 14 årsklassens första omgång.

 - I höst har jag spelat nästan bara tretimmarsmatcher, säger Gustaf som var imponerande bollsnål.

- Jag började mer offensivt men missade då för mycket och valde att sen spela mest på säkerhet, förklarar Gustaf.

Det mogna synsättet skulle fler tjäna på att ha. Många unga spelare saknar överhuvudtaget en strategi i spelet och ännu färre förstår att sätta rätt värde på säkerhetspel. Nej, det ska vara hårda slag och små marginaler och det tycks kvitta om en boll i krysset följs upp med tre av tre i skynket – det blir ändå fullt ös även på nästa poäng.

Björn Borg, Mats Wilander och Kent Carlsson är de tre bästa exemplen på svenska stjärnor som haft sina kanske främsta styrkor i just det säkerhetsspel som tyvärr övergivits till förmån för en spelstil som vid en jämförelse kan liknas vid hasard.

Att det är försvinnande få som vinner ära, rikedom och berömmelse på spel och dobbel borde vara ett nog så gott skäl för nygammalt tänk i svensk tennis.

 

Jonas Arnesen 

Krönikör Svenska Tennismagasinet och SvD


Fotnot:
Åsikterna i krönikan är helt och hållet krönikörens och behöver inte nödvändigtvis stämma överens med SALK Opens eller SALKs åsikt.  

Skribent: Jonas Arnesen

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info