Hoppa till sidans innehåll

SALK Open stimulerar till tidigt tävlande

18 DEC 2013 14:12
Debatten om elitsatsning på barn har gått överstyr. Att tävla i unga år anses osunt och all tonvikt ligger på lek. Med det synsättet fjärmar sig idrotten från samhället i övrigt och bäddar för ett brutalt uppvaknande för alla flickor och pojkar som fostras i denna skyddade idrottsanda men en dag inser att verkligheten ser annorlunda ut.
  • Uppdaterad: 05 JAN 2014 11:44

Jag förordar definitivt inte den broileruppfödning av unga idrottare som fortfarande förekommer i vissa länder men efterlyser en mer nyanserad debatt i Sverige där det i dag sätts likhetstecken mellan tidigt tävlande och elitsatsning.

Det är inte barnen utan vuxna som drar dessa paralleller och i den mån tävlandet skapar hets är det vuxna som bär skulden. Föräldrar och tränare med för höga förväntningar är en belastning för barnet medan tävlandet i sig utgör en stimulans i att få mäta sig med andra.

Därför ska barn ges möjlighet till tidigt tävlande. Att SALK Open är öppet för barn från tio år sticker kanske i ögonen på en del personer men är viktigt för att tennisen ska lyckas behålla talangerna och är det logistiskt möjligt är en sänkning av åldersgränsen önskvärd.

Gruppspelet för de yngsta i SALK Open garanterar att alla får spela flera matcher vilket är bra ur många perspektiv och lika betydelsefullt är att det koras en slutsegrare eftersom tävlingar utan segrare förlorar en del av sitt syfte.

Att låta barn tävla är nödvändigt för att de inte ska tröttna på sin sport. Vem orkar nöta forehand och backhand i fyra terminer utan att i match få se resultaten av träningarna? Nej, då är det roligare att spela fotboll där ingen tränar bredsidor i flera år utan att få testa om det fungerar även i matchsituationer.

Det gör ont att förlora men vad gör det? Så länge omgivningen har en sund inställning spelar en förlust ändå ingen större roll– mer än för stunden – och ju fler tävlingar det finns desto snabbare kommer möjligheterna till revansch.

Många av de drygt 1000 barn och ungdomar som spelar årets SALK Open drömmer om att bi proffs.

N-å-g-o- n kanske blir det.

A-l-l-a kan ha glädje av tennis livet ut.

Många av dem som jag tävlade mot i SALK Open (som då hette Skol-SM) på 1960-talet har tennis som sin största hobby och ett antal av dem tävlar fortfarande men numera i veteran-SM.

Även där är gemenskap, lek och tävlingsmomentet viktiga ingredienser.

Jonas Arnesen 

Krönikör Svenska Tennismagasinet och SvD


Fotnot:
Åsikterna i krönikan är helt och hållet krönikörens och behöver inte nödvändigtvis stämma överens med SALK Opens eller SALKs åsikt. 

Skribent: Jonas Arnesen

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info