Hoppa till sidans innehåll

Låt lokaltidningen veta att du spelar SALK Open

28 DEC 2013 08:00
Låt lokaltidningen veta att du spelar SALK Open. Så kan du kan få media att skriva mer om tennis.

Vet din lokaltidning om att du spelar SALK Open? Om inte – gör något åt saken redan i dag.
  • Uppdaterad: 05 JAN 2014 11:47

Det är inte svårare än att ringa sportredaktionen på din lokaltidning och berätta att du just nu spelar i en av världens största juniorturneringar. Berätta om dig själv, dina drömmar och om turneringen. 

Kanske blir du inte omnämnd i tidningen denna gång men genom att etablera en kontakt med en sportjournalist ger du i alla fall honom eller henne möjlighet att uppmärksamma dig i framtiden.

Att bli omskriven är inte bara ett bevis på uppskattning för det du gör utan kan i förlängningen också öka möjligheterna att skaffa en lokal sponsor som kan dra egen nytta av att just du syns i tidningen.

Dessutom är det viktigt att det skrivs mycket om tennis. Inte sedan slutet av 1960-talet – då nationalidolerna Jan-Erik Lundqvist och Ulf Schmidt gjort sitt - har svensk tennis haft så blygsam mediebevakning som under de senaste två åren.

Förklaringen är enkel. Svensk tennis har inte längre någon fixstjärna och eftersom vi svenskar tycks vara – åtminstone vad gäller idrott - mycket nationalistiska blir medias intresse därefter vilket i sin tur påverkar allmänintresset.

Naturligtvis är tennis en så global sport att den borde ägnas större utrymme även under perioder utan svenska framgångar men istället för att skriva om världsstjärnor som Federer, Williams, Nadal och Sjarapova väljer svensk media att fokusera på skidor, skidskytte eller ännu smalare idrotter och det av skälet att Sverige där firar triumfer.

Detta inskränkta synsätt är tyvärr inte mycket att göra något åt men i väntan på nästa stora svenska tennisstjärna som kan skapa stora rubriker är det bara att göra det bästa möjliga av situationen. Du kan alltså själv påverka eller åtminstone försöka att påverka hur mycket som ska skrivas om dig och om tennis.

Ibland resulterar ditt samtal till lokaltidningen kanske i en rad på resultatbörsen, vid andra tillfällen kan det bli en notis och når du en stor framgång i till exempel SALK Open blir det eventuellt en längre artikel. Det allra bästa är om du kan etablera en personlig kontakt med en (1) journalist eftersom han/hon då med tiden tycker att det ingår i jobbet att då och då kolla av hur det går för dig.

Den känslan hade i alla fall jag under åren på tidningen Barometern i Kalmar sedan en tennnisförälder ringt upp och försynt undrat om det fanns intresse av att skriva lite om hans son som spelade tennis.

Fotboll var den överlägset största sporten i Kalmar som hade två elitlag vilka tog det mesta av utrymmet i Barometern men några notiser och artiklar blev det i alla fall om tenniskillen som efterhand nådde allt större framgångar.

Efter bara några år behövde Bengt Edberg inte längre fråga om någon ville skriva lite om hans son Stefan – alla stod i kö för att göra det.

 

Jonas Arnesen

Krönikör i Svenska Tennismagasinet och SvD


Fotnot:
Åsikterna i krönikan är helt och hållet krönikörens och behöver inte nödvändigtvis stämma överens med SALK Opens eller SALKs åsikt.  

Skribent: Jonas Arnesen

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info