Hoppa till sidans innehåll

Finns det utrymme för enhandsbackhand även i morgondagens tennis?

02 JAN 2014 23:54
Finns det utrymme för enhandsbackhand även i morgondagens tennis eller är slaget på utdöende? Ingen kan ge ett säkert svar men att ytterst få av spelarna i Salk Open spelar med enhandsbackhand är bara ett av många exempel på att slaget blir allt mer sällsynt inom juniortennisen.
  • Uppdaterad: 05 JAN 2014 11:49

Ja, inte bara där förresten. 1985 hade 22 av de 30 första namnen på ATP-rankningen enhandsbackhand och i dag är det bara sju av de 30 främsta som har det. Inom damtennisen dominerar tvåhandsbackhand ännu kraftigare och likadant bland juniorerna.

Införandet av tyngre bollar och långsammare underlag har redan gjort att serve/volleyspelet i stort sett försvunnit och frågan är om enhandsbackhand ska gå samma öde till mötes om krafttennisens utveckling fortsätter. Spelare som blir allt fysiskt starkare i kombination med fortsatt materialutveckling kan i värsta fall resultera i en sport där det en dag blir fysiskt omöjligt att hävda sig med enhandsbackhand.

Det skulle göra att tennisen förlorar sitt kanske vackraste slag. Ken Rosewall, Stefan Edberg, Tommy Haas och Roger Federer är bara några namn i raden av eleganter som fått publiken att njuta av läckra enhandsbackhand. Nu delas förstås inga skönhetspoäng ut men tidigare var slaget också högeffektivt. Till skillnad från bland andra Haas, Federer och övriga bland dagens spelare kunde deras föregångare till exempel använda slicen som ett vapen medan slaget numera är främst ett sätt att freda sig i en bollduell.

Farhågorna att enhandsbackhand ska försvinna är överdrivna menar tränarnestorn Percy Rosberg.

- Det tror jag aldrig att den kommer göra och hände det skulle i alla fall inte jag vara intresserad av att se på tennis längre. Det är ju olika spelstilar som ger mycket av tjusningen, säger Rosberg.

Det var han som ”upptäckte” Björn Borg och som menade att Borg skulle hålla fast vid sin tvåhandsbackhand vilken då – på 1960-talet – var ett mycket sällsynt slag. Man ska också veta att många så kallade experter menade att Björn Borg inte skulle nå toppen om han inte övergav sin dubbelfattade backhand...

Senare under sin framgångsrika tränarkarriär fick Percy Rosberg en annan framtida världsetta att övergå från tvåhands- till enhandsbackhand: Stefan Edberg.

- Han tog initiativet själv så det var inget jag tvingade på honom.

- Stefan var 16 år då han la om. Han skulle lära sig backhandvolley och det var svårt med tvåhandsbackhand. Bara efter fem, sex kanske tio bollar visade Stefan precis rätt teknik i sin enhandsbackhand och jag häpnade över att slaget satt där så snabbt.

- Självklart tog det sedan tid innan slaget var riktigt effektivt men Stefan var envis och vägrade att ändra tillbaka till tvåhands. Jag minns ett Stockholm Open-kval där han gjorde flera mycket grova backhandmissar där bollen nästan studsade två gånger på hans sida. Men det var som om det inte bekom honom, han bara skulle lära sig slaget, säger Percy Rosberg som hoppas att dagens tränare förstår vikten av att lära ut enhandsbackhand till sina adepter.

- Det är inte så att unga spelare ska tvingas att spela si eller så men alla borde åtminstone ges möjligheten av att prova på enhandsbackhand. Jag är inte säker på att det sker ute i klubbarna och när vi tittar runt här på banorna under Salk Open får man lätt intrycket av att alla spelare stöps i ungefär samma mall.

Jonas Arnesen
Krönikör Svenska Tennismagasinet och SvD 


Fotnot: Svenska Tennismagasinet kommer i ett av sina första nummer 2014 ha en längre artikel om framtiden för enhandsbackhand och en lång rad tränare, exproffs och talanger ger där sin syn på saken.


Fotnot:
Åsikterna i krönikan är helt och hållet krönikörens och behöver inte nödvändigtvis stämma överens med SALK Opens eller SALKs åsikt.  

Skribent: Jonas Arnesen

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info