Hoppa till sidans innehåll

Det saknas sannerligen inte talanger i svensk tennis

04 JAN 2015 13:01
Den 109:e upplagan av Salk Open är bara ett exempel på att talangbrist inte är förklaringen till att Sverige blivit en blåbärsnation i sporten.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:25

Jonas Arnesen

Under SALK Open delar tennisjournalisten Jonas Arnesen med sig av sina tankar om tennis i  allmänhet och juniortennis i synnerhet. I denna avslutande krönika summerar han sina intryck från årets SALK Open

 

”Ååååh, nej, ska han han nu fortsätta att klanka på det icke-fungerande Svenska tennisförbundet, lata tränare och fanatiskt pressande föräldrar”, tänker förmodligen någon.

Lugn, det tänker jag inte göra här.

Visst, de tre uppräknade faktorerna har i hög grad bidragit till svensk tennis förfall – och utan att få rätsida på problemen kan vi sluta drömma om en ny storhetstid – men tröst i bedrövelsen är att det i alla fall finns en grund att bygga på.

Närmare 1000 deltagare i SALK Open berättar att sporten fortfarande attraherar barn- och ungdomar och samma signal kommer från många storstadsklubbar som har långa köer till sina tennisskolor.

Okej, tennisen lockar kanske inte längre de allra största idrottstalangerna och under dagarna i Salk-hallen har åtminstone inte jag sett någon spelare som väcker den där känslan att ”wow, den där killen eller tjejen har definitivt stjärnpotential”.

Å andra sidan: vem sa det om Jonas Björkman när han var junior? Ingen! Genom hårt arbete och fantastisk stöttning från föräldrar och klubben Växjö TS blev Björkman en av Sveriges främsta spelare genom tiderna.

På annan plats på hemsidan kan ni i Sportways webb-tv-sändning höra Jonas Björkman själv berätta om juniortiden. Gör det! Där får både unga spelare, deras föräldrar och tränare mycket värdefulla råd om hur det går att nå toppen utan att vägen dit är tidigt utstakad. Lyssna gärna också till dubbelspecialisten Robert Lindstedt som inte heller var stjärna som junior, men har en Grand Slam-titel på meritlistan.

Med det sagt: i årets upplaga av SALK Open finns det kanske någon – eventuellt till och med några – som åkte ut i ganska tidigt skede men till slut ändå når större framgångar än de som åker hem med en segerbuckla.

Förresten är det alltid mer intressant att se till  barn och ungdomars potential än till deras resultat. Framför allt hur de rör sig på banan betyder i långa loppet betydligt mer än hur många titlar de spelat hem i unga år.

Under dagarna i Salk-hallen har jag träffat en mängd förhoppningsfulla barn och ungdomar med målet att en dag bli bäst i världen. Även om ingen av dem ännu har en aning om vad som krävs för att nå målet är det härligt att höra dem. Deras dröm lever!

Och kanske är det just detta som gör barn- och ungdomsidrott så fantastisk. Här finns inte den mättnad vi ser många exempel på i proffsidrotten. I SALK Open är det ingen – nåja, nästan ingen då - som tankar bara för att humöret inte är på toppen just den dagen medan vi på ATP- och WTA-touren vant oss vid spelare som inte behagar att kämpa då det tar emot.

Även om några mycket spännande dagar återstår av årets upplaga kommer redan nu min lista över starka intryck samt några reflektioner kring världens äldsta och största inomhusturnering för juniorer:

 

• Vi har bjudits ett stort antal exempel på sportsliga spelare som då de varit osäkra dömt till sin nackdel och samtidigt behållit lugnet om motståndaren fuskat.

• Utan de runt 100 personer som under jul- och nyårshelgerna ställer upp som funktionär skulle det inte finnas något SALK Open. EU-pamparna som vill momsbelägga även den ideella idrottssektorn har definitivt inte en susning om hur en turnering som SALK Open drivs.

• Jonas Björkman, Magnus Gustafsson, Mikael Tillström och Per Hjertquist är några exproffs som nu är tennisföräldrar till barn som lirar SALK Open. Självklart är omgivningens nyfikenhet på dessa barn extra stor. En som förmodligen känner av det mer än någon annan är Leo Borg. På ett mycket moget sätt hanterar han rollen att vara barn till en av världens bästa spelare genom tiderna.

• Härliga yrvädret Rafael Ymer har inga tennisspelande föräldrar att jämföras med  men väl sina två bröder Elias och Mikael. En inte helt tacksam sits för ”Rafa” förstås men med hans positiva inställning lär det inte bli några problem.

•De storslagna prisceremonierna i 18- 16- och 14-årsklasserna – där finalerna direktsändes i Sportway – var av samma klass som de på proffstourerna och självklart mycket minnesvärda för spelarna.

•Järfälla TK, Tabergsdalens TK, Kils TK, Falkenbergs TK är bara några exempel på mindre klubbar som rönt framgångar i SALK Open. Kul och också viktigt eftersom det kanske minskar tennisföräldrarnas övertro på storklubbarnas verksamhet.

•Återinför systemet med domare i samtliga matcher till nästa års upplaga.

•Det finns många härliga spelare som förtjänar att omnämnas här men begränsas valet till en enda går det inte att förbigå Axel Hansson från arrangörsklubben.

Ett år ung spelade Axel i 12-årsklassen där han blev nollad i första omgången. Utklassningen han bestods var av det grövre slaget. Inte med en min eller gest visade Axel minsta tecken på uppgivenhet. Han kämpade på varje boll. Peppade sig själv mellan poängen.

På läktaren satt hans pappa och nickade uppmuntrande.

Det är enda gången under årets SALK Open som jag fått gåshud.

 

 

Jonas Arnesen, tenniskrönikör

ps.En läsare undrar om vi kan lägga ut länk till Youtube och Dimitrovs
två konstslag (som vi pratade om i Sportway-studion). Givetvis gör vi det!Fotnot:
Åsikterna i krönikan är helt och hållet krönikörens och behöver inte nödvändigtvis stämma överens med SALK Opens eller SALKs åsikt.  

Skribent: Jonas Arnesen

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info