Hoppa till sidans innehåll

Det finns utan tvivel ett antal talanger i svensk tennis

04 JAN 2014 16:15
Det finns utan tvivel ett antal talanger i svensk tennis. Nu gäller det att ta tillvara dem. Även om den sista bollen i SALK Opens 108:e upplaga ännu inte är slagen summerar jag intrycken redan i dag.
  • Uppdaterad: 05 JAN 2014 11:49

Har hängt i Salk-hallen åtskilliga timmar sedan dörrarna slogs upp på annandag jul och konstaterar med glädje att svensk tennis har vissa förutsättningar att ta sig ur det kompakta mörker som råder.

Såväl på pojk- som flicksidan finns ett antal spelare som visat den där vinnarinstinkten och kampandan som är viktigare än något annat.

Att en föga imponerande teknik inte utgör något oöverstigligt hinder för att bli proffs finns det många exempel på bland såväl svenska som utländska stjärnor. Lika många exempel finns på spelare som i tidiga i år visat upp en briljant teknik men som i avsaknad av fajterhjärta inte lyckats förverkliga sin proffsdröm.

Därför spelar det egentligen ingen roll att det är lite si och så med tekniken bland svenska juniorer. Men visst blir man lite förundrad av den lilla varationen i spelstil och med några få undantag – bland andra Linus Bergevi och 14-årssegraren Johan Garpered - är det som om alla stöpts i samma form.

Teknik kan alltid slipas till medan viljan att vinna och ambitionen att bli bättre inte är något man tränar sig till. Antingen finns den speciella färdigheten där från början eller inte.

Däremot kan den ta sig helt olika uttryck. Mycket få spelare har förmågan att behålla fokus och koncentration även då det går dem emot trots att det är just då fokus och koncentration behövs som mest. Inte minst i de yngre åldersklasserna har jag sett ett antal heta vinnarskallar tappa huvudet då det gått dem emot i SALK Open. Det är inget att säga om. De unga killarna och tjejerna är helt enkelt inte tillräckligt mogna och med rutin från ytterligare några års tävlande kommer de att behärska situationen långt bättre.

Ja, alla lyckas förstås inte. Åtminstone inte alla gånger.

Filip Malbasic visade prov på ett fullständigt misslyckande då han spelade i ITF-klassen. Den 15-årige talangen skämde ut sig genom att verbalt kränka sin brittiske motståndare i en ful match där båda tog några tillfällen i akt att döma till sin egen fördel och där Malbasic helt klart inte var i balans. Då britten i slutet av matchen ”snodde” en poäng rann sinnet på Malbasic som klev över på sin motståndares halva och skrek okvädningsord.

Av någon oförklarlig anledning underlät tävlingsledningen att diskvalificera SALK-spelaren som tränar på akademin Good To Great och säkert fick höra några sanningens ord av coachen Mikael Tillström i omklädningsrummet.

Då hade Tillström större anledning att vara belåten med Mikael Ymer och då inte bara för att Ymer segrade i 16-årklassen och det i suverän stil. I finalens andra set ändrade Ymer vid 3-1 och 30-30 ett domslut till motståndarens fördel. Snyggt!

Precis som Malbasic, Ymer och de andra har förebilder bland ATP-stjärnorna är de själva förebilder för yngre barn som tar efter deras beteende på banan och det är en roll som förtjänar att tas på allvar.

Apropå att efterlikna idoler är det förstås ingen tillfällighet att allt fler barn och ungdomar tar med sig handduken efter sidbytet och torkar av sig även mellan poängen, precis som de sett Nadal, Djokovic och de andra göra.

Fortfarande saknas vetenskaplig fakta som visar att dagens tennisspelare svettas mer än sina föregångare :)

Tillbaka till de svenska talangerna: Bland 99:orna finns en grupp intressanta namn med till exempel Jonas Eriksson Ziverts, Karl Friberg, Linus Bergevi, Joel Åkerlund, Hjalmar Condé och Filip Hallin.

Här borde det vara läge att bilda ett team som ges möjlighet att tillsammans med en tränare kuska världen runt för att mäta sina krafter i den där tuffa internationella miljön som skiljer agnarna från vetet.

Men vem skapar och bekostar ett sådant team?

Och vem tar ansvar för att dessa och andra talanger får den uppbackning som krävs för att de i alla fall ska ha en möjlighet att förverkliga sina proffsdrömmar?

Jonas Arnesen

Krönikör Svenska Tennismagasinet och SvD


Fotnot:
Åsikterna i krönikan är helt och hållet krönikörens och behöver inte nödvändigtvis stämma överens med SALK Opens eller SALKs åsikt.  

Skribent: Jonas Arnesen

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info