Hoppa till sidans innehåll

Glenn Östh svarar på frågor

03 JAN 2017 22:20
Den 2 januari direktsände Sportway finalerna i SALK Open och i studion gästades Jonas Arnesen av en rad personer med stort inflytande på svensk tennis. SOK:s sportchef Glenn Östh var en av de inbjudna men kunde på grund av sjukdom inte medverka.
  • Uppdaterad: 03 JAN 2017 22:38

Däremot har Östh svarat på de frågor Arnesen ställde kring SOK:s engagemang i svensk idrott.

Här frågor och svar i intervjun:

SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) har i år stöttat svensk tennis med drygt två miljoner kronor och bidrar med det med mer pengar än någon av förbundets sponsorer. Anser du att er ekonomiska satsning gett de sportsliga resultat SOK hoppats på?
Östh: SOKs Topp&Talangprogram är ett stödprogram för individer. Intag i programmet är via en tröskel som är likvärdig för alla sporter. Det Olympiska specialförbundet föreslår vilka aktiva som håller nivå och detta jämförs med ålder, antal år i grenen och ett antal andra parametrar som bedöms innan de tas in i SOKs program. Därefter sätts mål upp år för år fram emot en tänkt framtida olympisk medalj.

Olika grenar har olika hård konkurrens ska sägas i sammanhanget. Det gör att bedömningarna efterhand kan göras olika beroende på just detta.

Men utveckling är ett krav för att inge "hopp och tro" till framtida medaljkapacitet. Och tillfällig stagnation inom ett område kan kompenseras av utveckling i ett annat. Detta beskrivs och bedöms år för år i programmet (T&T) i form av en så kallad"Utvecklingsplan" som formas av aktiv/personlig tränare/förbundskapten och SOKs sportchef.

SOK konstaterar att ännu så länge har inte någon individ via "SOKs talangintag" nått upp till medaljkapacitet.

Däremot så har SOKs riktade medel fungerat bra ihop med Tennisförbundets "Teamsatsning" (läs "Team Catella") samt individer från längre tid tillbaks som gått in via SOKs "Toppgrupps-intag". Toppgrupps-nivån uppnås genom att en aktiv har visat upp medaljkapacitet via minst semifinal-resultat i turneringar av högsta dignitet.

Hur mycket pengar kommer SOK att satsa på svensk tennis under 2017? Om det ännu inte är bestämt får du gärna berätta lite om kriterierna för satsningen, vad är det som avgör hur mycket att förbund erhåller från er?
Östh: Det är ännu för tidigt att ge svar på hur mycket SOK kommer att ge i stöd till SvTF för 2017. Januari är en planeringsmånad och möten med både aktiva om SvTFs nya sportsliga ledning är inplanerat.

Kvar i SOKs T&T är inför 2017 Susanne Celik och Mikael Ymer (Mikael i "time-out" ännu så länge).

SOK:s pengar går vad jag förstår till förbunden som sedan fördelar dem i sin respektive idrott? Skulle du vilja ha ett annat system där SOK självt öronmärker vart pengarna ska gå?
Östh: Klart att systemet med SOKs T&T hela tiden måste utvecklas. Men är i grunden bra!
Våren 2017 kommer att användas till dialog med alla Olympiska förbund för att vidareutveckla T&T.

I svensk tennis har det kommit fram fler privata aktörer som till exempel akademin Good to Great. GTG är en viktig del i svensk tennis elitsatsning men i den mån förbundet och GTG har ett samarbete är det inte av nära karaktär och jag har till och med under de senaste åren upplevt att förbundet ser GTG som en konkurrent. Kan ni på SOK med nuvarande fördelninsgssystem försäkra er om att förbundet använder pengarna på bästa sätt?
Östh: Vad jag förstår så har SvTF valt en ny inriktning på sina satsningar. SOK är ännu så länge inte i detalj informerade hur detta är tänkt. Ett info-möte ska ske inom kort ....

GTG är en frisk fläkt där det finns goda ideér. De senaste åren har ju inte svenska klubbsystemet riktigt orkat med att ta fram satsningar mot internationell elitnivå och då kan GTG fylla upp ett "vakum" som nu finns. Det är i vardagen (varje dags-träning på högsta nivå) som möjligheter skapas. Med både innehåll av tränare med kompetens/engagemang och sparring (världsklass på båda områdena naturligtvis en angelägenhet). GTG är på god väg till att ha dessa förutsättningar.

Även om beslutet klubbas först på årsmötet 2017 talar det mesta för att svensk tennis då antar en verksamhetsinriktning för 2017-2020 där bredd kommer att prioriteras före elitsatsningar. Kan en sådan ny inriktning påverka storleken på stödet från SOK?
Östh: Som sagt, SOK har ännu inte fått ta del av den informationen.

SOK och RF är i några avseenden två motpoler vilket med all önskvärd tydlighet framgick på tennisförbundets årsmöte i Jönköping. Att du där fick starkt mothugg från RF:s representant förvånade inte det minsta, däremot blev jag både överraskad och orolig över reaktionerna från svensk tennis som förefaller vara en stark anhängare av RF-linjen. Berätta gärna lite om hur du ser på tidig elitsatsning och om hur du och SOK ser på de vindar som nu råder inom svensk barn- och ungdomsidrott?
Östh: Motpoler kan jag inte hålla med om! RF är mycket bra på bredd- och motionsidrott, kanske bäst i världen. SOK jobbar med det ingen annan gör: elitidrott och förberedande för elitidrott. Jag anser att SOK är ett bra komplement till RF!

När det gäller RF:s försök till att skapa ett dokument "RF:s riktlinjer för Barn & Ungdomsidrott" så tycker jag att vi har väsentligt skilda åsikter:

1) Dokumentet riktar sig främst till Bredd o Motionsidrott. Idrott för ett livslångt leverne. Det är bra men tar inte hänsyn till de ungdomar som vill ges chansen till ett "yrke som idrottsutövare". Jämför de förutsättningar/riktlinjer som svenska staten ger i t.ex musik o balett.....

2) Därefter riktar det sig till främst lagidrotternas dilemma. Framför allt problemen med laguttagningar. I individuella idrotter är detta i stort sett inget bekymmer. Finns också beskrivet i "RF:s riktlinjer" om problematiken/orättvisan i att aktiva har stora fördelar av att födas tidigt på året (januari, februari). Det är inget bekymmer i de flesta individuella idrotter som SOK har i Topp&Talangprogrammen. De c:a 160 aktiva som ges SOKstöd har födelsedatumen jämnt fördelade över hela året.

3) Nästan inget i "RF:s riktlinjer" fokuserar på det verkliga problemet som är okunskap i ledarskapet för barn o ungdomar. Och hur ett bra idrottförälderskap bör utvecklas.  

4) I "RF:s riktlinjer" ska tävlingsmomentet till varje pris stävjas. Själva tävlingsmomentet är ju grunden för tävlingsidrott. Att på ett ganska mjukt sätt få lära sig att hantera både med- och motgång i idrotten är en väldigt bra fostran mot att klara detta i "verkliga livet". Skulle bli ännu bättre med större kunskap hos ledare/föräldrar. Alltså kunskap om hur hantera ungdomars med- och motgångar inom idrotten.

5) Att lära sig tidigt att hantera tävlingsmomentet går hand i hand med att klara: hantering av teknik i tävling, taktik i tävling, förberedelser mentalt/nutrition/uppvärming till tävling/match samt utvärdering av de tidigare nämnda momenten etc. etc..

6) Tävlingsmomenten är ett sätt att lära sig tycka om idrott. Ett sätt att rekrytera. Det är ett bra sätt att få bort individer från datorns passiviserande värld där de istället för idrott hittar utmaningar i form av datorspel. Som ger tillfredsställelse där "RF:s riktlinjer" inte ger utrymme för detta.

Jonas, du hörde mig i Jönköping och vet att jag kan fortsätta argumentera i samma andemening ganska mycket längre. Jag vill bara säga att från min synvinkel så har svensk tennis i historien (nu ändå ganska långt tillbaks i nutiden) framgångsreceptet redan klart. Bara att hoppas att någon återupptäcker det! Mitt recept ligger i att låta barn o ungdomar utvecklas, träna o tävla så mycket de själva vill och det utan att idrottens politiker försöker stoppa dem från att ha roligt och att barnen och ungdomarna ges möjligheter till förberedande satsningar till den riktiga elitsatsningen.

 

Skribent: Lisa Skeppstedt
E-post: Adressen Gömd

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info