Hoppa till sidans innehåll

Arnesen: Utländska spelare dominerade i de yngsta åldersklasserna

08 JAN 2017 18:36
Karl Friberg satte hemmastämpel på slutvinjetten av den 111:e Salk Open-upplagan.
Det 17-årige framtidshoppet tog titeln i ITF-klassen efter att i finalen ha vänt 0-3 i första set till 6-4, 6-3 mot tysken Bastien Presuhn.
  • Uppdaterad: 08 JAN 2017 18:57

En efterlängtad triumf för Friberg som representerar Salk och tränar på akademin Good to Great där han ingår i  Team Catella. Trots att han under junioråren varit ett av toppnamnen har Friberg inte fått till det i Salk Open efter det att han som nioåring segrade i 10-årsklassen.

 

Kalle hade redan då hört talat om sig i hemstaden Örebro med omnejd och nått framgångar på regional nivå. Hans mamma uppmärksammade att Salk Open hade en 10-årsklass och ringde till tävlingsledningen för att höra om det möjligtvis fanns en plats för hennes son.

 

Det fanns det.

Kalle kom, sågs och segrade.

 

Efter det har han vid flera tillfällen varit framme i slutomgångar men det dröjde alltså till hans allra sista framträdande i turneringen innan Kalle tog sin andra titel.

 

En eloge också till hans finalmotståndare som på en viktig poäng i mitten av andra set ändrade ett domslut. Domaren dömde ut en boll från Friberg men Presuhn sa att bollen tagit på linjen.

 

Ett mycket sportsligt agerande som jag önskar att många spelare, deras coacher och föräldrar fått uppleva på plats och dragit lärdom av inför framtiden.Sådana goda exempel behövs det nämligen långt fler av för att miljön i Salk Open och andra juniorturneringar ska bli bättre. Men nej, Presuhns mycket sportsliga gest är tyvärr långt ovanligare än att vi ser spelare som knyter näven och ropar ”yes” då motståndaren slagit dubbelfel.

 

Vem har lärt barnen att göra så? Tränaren? Föräldrarna? Alla kan väl inte ha rötägget Nick Kyrgios som idol.

 

Förvånande nog förefaller problemet i årets upplaga ha varit störst i de yngsta åldersklasserna och det är också där vi sett flest exempel på föräldrar som för sina barns bästa och för allas trivsel ska hålla sig borta från allt vad idrottsarenor heter.

 

Det föga åtråvärda priset till Årets värstingförälder går till mannen som klagade på domslut under en match, beskyllde sin 10-årige sons motståndare för fusk och som efter matchen inför öppen ridå kritiserade tävlingsledningen. Att även det skedde inför ögonen på sonen understryker att mannens tillkortakommanden med all sannolikhet inte begränsar sig till sonens idrottande.

 

Totalt sett tycker jag att årets upplaga ändå varit ett steg i rätt riktning vad gäller föräldraproblemet vilket skapas av en ytterst begränsad skara men som direkt eller indirekt påverkar så otroligt många fler.

 

* Tävlingsledningen – och säkert fler med den – är vid det här laget trötta på mitt tjat om att spelare efter att ha förlorat en match ska sätta sig i domarstolen. Skam den som ger sig: Spelare som förlorat en match ska sätta sig i domarsolen.

 

* Det internationella inslaget i de nationella klasserna blir allt större. Åtta nationer var representerade där. Norge hade 16 spelare, Danmark 15, Finland 12 men också Estland (3 spelare), Litauen (1), Frankrike (1) , Grekland (1) och Tjeckien (1) fanns med. Hemmahoppen i de yngsta åldersklasserna hade svårast att mäta sig i den internationella konkurrensen.

 

* En danska tog titeln i flicksingel 10 år och såväl på flick- som på pojksidan vanns både A- och B-klassen för tolvåringar av utländska spelare.
Kanske betyder det ingenting för framtiden eller så är det ett omen att svenska juniorer även under överskådlig tid kommer få svårt att hävda sig internationellt.

 

* Farsta TK är klubben framför andra och hade tre semifinalister i flicksingel 16 år. I den åldersklassen finns flera spelare med stor potential, inte minst då Farsta TK:s Maria Petrovic som segrade ett år ung. Storfavoriten Cajsa Hennemann tvingades liksom Victoria Carlsten lämna wo i kvarten.

 

* Största klassen var pojkar 14 med 185 spelare och där det fanns sju, åtta hemmaspelare med kapacitet att ta titeln som Arslan Temirhanov bärgade efter finalseger mot ett år unge Henrik Bladelius. Arslan och Henrik är två stora framtidshopp och det finns fler i den gruppen. Bland andra Leo Borg som utvecklats mycket starkt under det senaste året och min personlige favorit Isac Strömberg från Åkersberga TK. Isac spelar mycket hockey och är den där naturlige idrottstypen som vi ser allt för få av i tennis.
Just att där finns så många spelare med likvärdig kapacitet ger en konkurrens som förhoppningsvis leder till att någon lyfter sig och att det skapar en spin-off-effekt.

 

Med det säger jag tack och hej då från den 111:e upplagan av Salk Open. På återseende annandag jul...

 

Ps. Ni som vill se finalerna i 14- och 16-årklasserna kan göra det på sportway.se Där träffar ni också segrarna och de andra profilerna som gästade studion under Sportways sändning.

Skribent: Jonas Arnesen
E-post: Adressen Gömd

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info