Hoppa till sidans innehåll

Arnesen: Salk Open kan visa idrotten från sin bästa sida

26 DEC 2015 09:34
Tidig specialisering, tävlingshets och utslagning.
Det är tre begrepp som ofta nämns då det skrivs och talas om barn- och ungdomsidrott.
Jag tycker att vi för ofta talar om problemen som finns och för sällan lyfter fram alla positiva effekter idrotten har – inte bara för utövarna själva utan också för samhället i stort.
  • Skapad: 26 DEC 2015 09:34

Min förhoppning är att den 110:e upplagan av Salk Open ska visa upp barn- och ungdomsidrotten då den är som bäst: en tävling på fullaste allvar där alla gör sitt bästa men där stämningen såväl på banorna som på läktaren visar att allt ändå i grunden bara en lika rolig som nyttig lek med racket och boll.

För det är ju vad det i själva verket handlar om. Eller är det någon som tror att Roger Federer i ungdomen siktade på 17 Grand Slam-titlar eller att Serena Williams tränade för att bli bästa damspelare genom tiderna?

Nej, de började spela för att det är roligt. Naturligtvis ville de vinna även som barn men lusten att spela tennis överskuggade ändå allt annat.

Under ett antal år har barn- och ungdomsidrotten diskuterats flitigt i media. Det är bra. De baksidor som finns måste belysas för att problemen som finns ska kunna lösas. Men samtidigt förundras jag över att politiker och andra är snabba att kritisera förhållandena inom idrotten samtidigt som de tiger still om tävlingshets och utslagning på andra områden som berör ungdomar.

Ta frågetävlingen Vi i Femman som exempel. Där råder en betydligt brutalare utslagning än vad som är fallet bland idrottande 11-åringar. Men har ni hört kravet att alla ska få vara med i Vi i Femman eller förslag på att ingen segrare ska koras där?

Nej, just det.

Det är självklart helt uppåt väggarna att se mellan fingrarna med utslagning på ett område för att kritisera det på ett annat. Men så länge politiker och andra beslutsfattare har denna dubbelmoral får idrottsrörelsen göra sitt bästa för att visa upp sig från sin bästa sida.

Förhoppningsvis blir årets Salk Open ett praktexempel på hur barn- och ungdomsidrott fungerar då den är som bäst. För att det målet ska nås krävs att alla runt 1 000 spelare, deras föräldrar och tränare samt tävlingsorganisationen och de runt 100 ideellt arbetande funktionärerna drar åt samma håll.

Alltså: kom ihåg att låta leken genomsyra allt som händer i Salk-hallen under de här 14 dagarna.

Nu låter jag kanske som en sådan där pekpinne-gubbe som vill linda in barnen i bomull och som menar att de ska skyddas från tävlande så länge som möjligt. Inget kan vara felaktigare.

Jag är stark motståndare till tidig specialisering men är lika stark förespråkare för tävlingar i unga år och är mycket positiv till Salk Open och andra juniorturneringar som har 10-årsklasser.

Varför?

Därför att barn älskar att tävla. Nej, inte alla förstås men de som inte vill tävla behöver inte heller göra det. Men barn som vill tävla, vill se resultat och serietabeller ska självklart få göra det utan att vuxna lägger sig i.

Jag har skrivit och sagt det i många andra sammanhang tidigare och gör det igen: Barnens tävlande är i sig inget problem utan det är de vuxnas förhållningssätt till barnens idrottande som skapar problem.

Så alla ni föräldrar och ledare som kommer för att se era barn/adepter i vad som är världens största juniorturnering: Låt barnen tävla själva. Agera inte coacher eller domare. Nöj er med att vara föräldrar. Som föräldrar har ni enorma möjligheter att påverka stämningen i Salk-hallen.

**

Jag spelade själv Salk Open – eller Skol-SM som det hette då – på 1960-talet då DN var medarrangör. Varje dag fanns varenda resultat i alla åldersklasser i tidningen. Det var stort. Trots sin anrika historia och trots att i stort sett alla svenska stjärnor spelat där lyckas Salk Open inte få något riktigt genomslag i riksmedia. Men i lokaltidningarna går det. Så kontakta din egen lokaltidning och berätta att du spelar världens äldsta juniorturnering – det kan i alla fall räcka till en notis i tidningen.

**

Det finns många unga svenska talanger och då inte minst bland 14-åringar. Just den ålderklassen är störst på såväl flick- som pojksidan. Just i pojkar 14 har antalet spelare ökat sedan ifjol och detsamma gäller flickor 10.

**

Utan alla ideellt arbetande ledare skulle idrotten inte vara Sveriges största folkrörelse. Likaså skulle Salk Open inte kunna genomföras utan de 100 ideellt arbetande funktionärerna. De är alltså värda en stor eloge.

**

Förra året inledde Salk ett samarbete med Sportway – sportkanalen som fokuserar på barn- och ungdomsidrott. Premiären blev succé och fortsättning följer i år. Sportway har fotografer på plats under turneringen och den andra januari direktsänds finalerna i 14- och 16-årsklasserna. Från 9.30 och hela dagen sänder Sportway också en studio där jag som studiovärd gästas av tidigare stjärnor, några av Sveriges största framtidshopp och en rad andra färgstarka profiler.

**

Förr om åren fanns en regel – oskriven eller skriven minns jag inte – om att spelare som förlorat hade skyldighet att döma minst en match. Det var bra. Tyvärr har Salk tagit bort den regeln. Att låta en förlorare döma skulle nämligen vara att strö salt i såren – ungefär så låter förklaringen till varför regeln togs bort. Snacka om att linda in barnen i bomull och att ge dem en skev bild om domaryrket.

Att döma är inget straff. Det är en lärorik erfarenhet och om inte annat lär den barnen förstå att domaruppdraget är svårare än vad man själv tycker om man aldrig suttit i stolen.

**

Låt spel..., flåt, leken börja.

Skribent: Jonas Arnesen

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info