Hoppa till sidans innehåll

Arnesen: Äntligen! Norrlandsfönstret har åter öppnats i svensk tennis.

06 JAN 2016 20:49
Att Region Norr hade tre finalister i Salk Open är i mina ögon det roligaste som hänt under den 110:e upplagan av världens äldsta juniorturnering.

Den avslutas först på fredag med finaler i ITF-klasserna men jag tänker redan här och nu summera mina intryck från de tolv speldagarna.
  • Skapad: 06 JAN 2016 20:49

Region Norrs framgångar är inte bara roligast utan också oerhört betydelefulla för svensk tennis i stort. Även om Norrland inte varit en vit fläck på den svenska tenniskartan har regionen – trots ambitiöst jobb i många klubbar – legat långt efter övriga sex regioner om vi ser till resultat och rankning på juniorsidan.

Då 11-åriga Ida Johansson från Umeå TK i dag spelade final var hon första finalist från region norr sedan 2009/2010. Den gången handlade det om Susanne Celik och Brenda Njuki. Båda gick på tennisgymnasiet i Kramfors och representerade Kramfors TK men hade sitt ursprung i Örebro respektive Oxelösund.

Ida Johansson berättar att hon är en av bara tre flickor i Umeå TK som tävlar och att klubben blandar flickor och pojkar i sina grupper. De långa avstånden mellan tävlingarna i region norr innebär att familjen årligen avverkar runt 1500 mil i bil för att Ida ska kunna tävla i den utsträckning hon vill.

Hur länge kan familjen Johansson hålla på så? Hur många familjer har överhuvudtaget möjlighet att göra det?

De långa avstånden är definitivt en bidragande orsak till varför region norr trots sitt stora upptagningsområde har betydligt färre juniorer på framskjutna rankingplaceringar än övriga sex regioner.

Då det inte går att göra något åt avstånden krävs andra åtgärder för att underlätta för Ida och andra tennisintresserade barn- och ungdomar i Norrland att tävla.

Det görs redan mycket. Bland annat är poolspel sedan ett antal år ersatt av utslagsturneringar, allt i syfte att barnen och ungdomarna ska vara garanterade ett flertal matcher under en helg. Ingen ska behöka åka typ minst 20 mil till närmaste tävling utanför hemmaklubben för att sen tvingas åka hem efter bara en match. Poolspel är viktigt för de unga i alla regioner och självklart extra betydelsefullt då det är lång restid till tävlingarna.

*

Umeå TK och Sundsvalls TK är de ledande klubbarna och just från STK kommer Emelie Westin och Tilde Strömquist som i dag spelade dubbelfinal i 12-årsklassen.

*

Challenge berättar Bertil Sundman om utvecklingen av tennisen i Region Norr. 

*

Jag har tyvärr sett fler gamnackar än knutna nävar i årets upplaga. Dessutom: när matchbollen är inslagen borde det gå att se vem som vunnit och vem som förlorat. Men nej, i nio av tio fall har minspelet och kroppsspråket varit lika uttryckslöst hos segraren som hos förloraren. Bland undantagen: KLTK:s Johan Garpered som jublande slängde sig ner på banan då han säkrat segern i pojkar 16.

*

Favorit bland pojkarna: Henrik Bladelius, Alingsås TK som segrade i pojkar 12. En idrottstyp av det där slaget som säkert har förutsättningar att bli framgångsrik i vilken idrott som helst.

Favorit bland flickorna: Olga Helmi, danskan som representerar Helsingborgs TK, som segrade i flickor 16 och spelar snabbt och har klockren bollträff.

*

Häftigast: Inmarscherna till finalerna och till prisutdelningarna. Musik och strålkastare skapar en proffsig inramning och ger det där lilla extra, främst till spelarna men även till deras föräldrar och tränare.

*

Till sist en rättelse: I Sportways direktsändning från finalerna i 14- och 16-årsklasserna sa jag att Påvelunds Tennis och Badmintonklubb var enda klubb med kvartsfinalister i såväl flickor som pojkar 14. Det var fel, sorry! Även arrangörsklubben Salk hade spelare i kvartsfinal i de två klasserna.

Skribent: Jonas Arnesen

    

Stiftelsen Promobilia

 

Scandic

 

Logotype Gernandt & Danielsson

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info