Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Kuriosa kring tidigare vinnare och finalister


Det är många som svarat för fina insatser genom Salk Opens historia. Nedan presenteras några anmärkningsvärda prestationer samt lite allmän kuriosa om främst tidigare vinnare och finalister.

 

Bra på tennis och fotboll

Det finns många som varit duktiga i tennis och i någon annan idrott. Engelsmannen Fred Perry vann samtliga Grand Slam-turneringar i tennis, men även dubbla guld i VM i bordtennis. 1944 segrade Hasse Jeppson i Salk Opens äldsta pojkklass. Hasse fick senare smeknamnet ”Guldfot” och gjorde 12 mål på lika många fotbollslandskamper för Sverige. Bland de mer moderna allkonstnärerna hittar vi Sofia Arvidsson, som vunnit både Salk Open och junior-SM i bordtennis.

 

Flest segermatcher i följd

Thomas Enqvist tillhör en exklusiv skara som vunnit fyra Salk Open i rad i pojksingel. Det som gör Enqvists prestation än mer anmärkningsvärd är att han fullbordade sin bedrift redan som 14-åring i och med tävlingen 1988/1989. Enqvist hade vid tillfället aldrig förlorat mot en jämnårig svensk och tog i och med finalsegern mot den ett år äldre Fredrik Giers sin 30:e raka matchseger i Salk Open. Enqvists framgångar begränsades som bekant inte till junioråldern, han vann totalt 19 singeltitlar på ATP-touren och var som bäst placerad på fjärde plats på världsrankingen.

 

Internationella Salk Open-segrare av rang

Det är inte bara i ITF-turneringen som välkända internationella spelare stått som slutsegrare. I 16-och 15-årsklasserna har världsspelare som Helena Sukova, Aki Rahunen, Kristian Pless och Eva Dyrberg firat triumfer. 1979 vann den då 192 centimeter långa Sukova 15-årsklassen. Den sedermera fyrfaldiga Grand Slam-finalisten i damsingel fick dock slita hårt mot Salks egen Karin Schultz, som ledde med 6-0, 3-0 men som till slut fick ge sig med 0-6, 6-3, 6-3 i kvartsfinalen på bana 6. Aki Rahunen tog Finlands första klasseger i Salk Open 1986 genom att vinna 16-årsklassen. Rahunen imponerade genom att ta bollen på uppstuds och spela i ett högt tempo. De nordiska framgångarna skulle fortsätta även under 1990-talet, då de danska topp 100-spelarna Eva Dyrberg och Kristian Pless tog varsin slutseger i 16-årsklassen.  

 

Segrar i två singelklasser i samma tävling

Det finns flera som tagit trippeln singel, dubbel och mixed i samma upplaga av Salk Open. Däremot är det ytterst ovanligt att vinna två singelklasser i samma tävling. 1990/91 blev Åsa Carlsson historisk när hon vann både den internationella 18-årsklassen och 16-årsklassen. Prestationen har därefter upprepats av Robin Söderling 1999/2000 och Nathalia Papadopolou 2000/2001. 

 

Salk Open-vinnaren som blev motiv på frimärke

Det är ytterst ovanligt att tennisspelare får äran att porträtteras på frimärken. Den tvåfaldiga Salk Open-mästarinnan Yvonne Kristensen från Särö TK tillhör undantagen. Kristensen vann turneringen såväl 1968 som 1971.

 

Storspelare som aldrig vann

Varje anrik storturnering har kända spelare som varit framme i singelfinal utan att lyckas vinna. I Wimbledon fick Ken Rosewall och Ivan Lendl bita i gräset på mållinjen. I Franska öppna triumferade aldrig Bill Tilden och John McEnroe trots klara finalledningar och i US Open finalföll Björn Borg fyra gånger. I Salk Open lyckades det danska bollgeniet Torben Ulrich (1944), Australian Open-semifinalisten Elisabeth Ekblom (1971, 1972 och 1973), Parissegraren Hans Simonsson (1976), topp 10-spelarna Jonas Svensson (1980) och Magnus Larsson (1986) samt Wimbledonkvartsfinalisten Carina Carlsson (1980) aldrig vinna sina finaler. Den kanske mest meriterade svensk som aldrig vunnit Salk Open är Jonas Björkman. Trots detta hade Jonas en fantastisk karriär som proffs med en fjärdeplats i singel och förstaplats i dubbel som bäst på världsrankingen. Lägg därtill en stor mängd titlar, varav nio Grand Slam-triumfer i dubbel, vilket visar att det finns stor potential att utvecklas till världsstjärna även efter junioråldern.

Uppdaterad: 02 OKT 2012 15:43

    

 

 

 

Postadress:
Stockholms Allmänna Lawn TK - Tennis
Gustavslundsvägen 159
16751 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info